icon-menu
Menu
icon-user.png
Overskrift:

FN-dag på BK: En dag med perspektiv

Billede:
FN-dag 2017
Dato:
12-12-2017
Kort tekst:
Forfatteren Mads Nygaard besøgte Bagsværd Kostskole og Gymnasium. Han fortalte om mødet med den 14-årige syriske flygtning, Ahmed.
Tekst:

Foto og tekst: Clara Schnegelsberg


Mandag d. 4. december afholdte Bagsværd kostskole og Gymnasium FN-dag for 1.- og 2.g’erne. Dagen gik ud på, at forfatteren Mads Nygaard, som har udgivet flere bøger, kom og holdt et foredrag om venligboerne. Han er selv medlem af denne bevægelse, og har netop udgivet bogen ”Venligbogen”.


Mads fortalte, at det hele startede, da der blev oprettet et asylcenter i hans by, Hjørring. Han meldte sig med det samme, og ville gerne hjælpe. Nygaard sagde at det var oplevelsesrigt at arbejde der. Han mødte flygtninge fra b.la. Kina, Thailand, Syrien, Afghanistan og Afrika. Hver person havde alle en historie at fortælle. Det var nogle af de historier, Mads Nygaard delte og fortalte til foredraget.


Når det ser håbløst ud…


En af de første oplevelser, der havde påvirket ham, var, da den 14-årige Ahmed fra Syrien kontaktede ham og spurgte om hjælp. I beskeden fortalte Ahmed, at han var flygtet alene fra Syrien og gerne ville have sin familie til Danmark, så de igen kunne være sammen og være i sikkerhed. Han havde fået af vide fra Staten, at hvis det skulle være en mulighed, skulle enten han eller hans familie betale 30.000 kr.. Hverken Ahmed eller hans familie havde de penge, og nu stod han håbløs i Danmark og vidste ikke, hvad han kunne gøre for at få familiesammenførelse.


Forfatteren havde aldrig hørt om denne regel før. Han havde selvfølgelig lyst til at hjælpe ham, men som han selv sagde: ”Hvad kan jeg gøre… jeg er bare en fattig forfatter fra Hjørring?” Mads besluttede at skrive et opslag på Facebook om Ahmeds situation. Der blev oprettet en indsamling, og folk begyndte at donere penge. De fik samlede pengene ind, og Ahmed fik familiesammenførelse.


Flere i samme situation


Andre unge flygtninge havde set dette, og der rullede beskeder ind på Mads Nygaards mail. Der indså han, at problemet var større end én person. Igen brugte han Facebook, og hans opslag blev delt. Nu begyndte kunstnere fra bl.a. Spanien og Island at tilbyde nogle malerier der kunne sælges til fordel for indsamlingen. De fik næsten 100 malerier fra forskellige kunsterne, der ville hjælpe.


Monir og Amat var to af de drenge, som pengene fra kunstauktionen ville gå til. Mads Nygaard fortalte, at Monir var gået op på scenen og havde takket de tilstedeværende for, at de var mødt op. ”Da Monir gik op på scenen, skabte han en nærhed, som de tilstedeværende kunne forholde sig til,” fortalte Mads Nygaard. Han synes, at nærvær var en vigtig ting. Det gjorde det mere virkeligt og visuelt.


Venligboerne udvikles


Venligboerne startede som en lille gruppe mennesker i Hjørring i 2014. I dag er det vokset til 110 grupper rundt omkring i Danmark. Venligboerne er også blevet udbredt til andre lande som Norge, Sverige, Tyskland, Storbritannien, Grækenland, Italien og Frankrig.  I Venligbohus i København, arrangerer de en masse events, hvor pengene går til hjælp til flygtninge. Mads Nygaard tager rundt og holder foredrag. Her fortæller han historierne om de forskellige beboere i asylcenteret for at sætte fokus, på netop dette emne.


Foredraget på FN-dagen blev startskuddet på en essaykonkurrence blandt gymnasieeleverne på BK. Dommerne i konkurrencen er lærerne Anders Vestergaard og Mads Mortensen. Fristen for aflevering er d. 5. januar. Herefter findes vinderen.

Galleri:

Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores cookies, og hvordan du sletter dem, klik her.